Speculaas

Voor 18 speculaaskoeken

Maak het deeg het liefst een dag van te voren, dan trekken de kruiden goed in het deeg.

– 300 gram glutenvrije zelfrijzend bakmeel
– 150 gram boter
– 120 gram donkerbruine basterdsuiker
– 40 ml lactosevrije/plantaardige melk
– 2 eetlepels koek- en speculaaskruiden
– Snufje zout
– 18 garneeramandelen

Voor het bestrijken:
– 1 ei
– Scheutje lactosevrije/plantaardige melk

– Meng in een kom het glutenvrije zelfrijzend bakmeel, de donkerbruine basterdsuiker, speculaaskruiden en het zout door elkaar.
– Voeg de koude boter in kleine stukjes toe en kneed dit goed door elkaar (deeg blijft wat kruimelig).
– Voeg de melk toe en kneed het geheel tot een soepel deeg.
– Verpak het deeg in vershoudfolie en laat dit een paar uur (liefst een nacht) rusten in de koelkast.

– Verwarm de oven voor op 175 graden.
– Rol het deeg uit tot een dikte van circa 1 cm.
– Steek uit het deeg rondjes met een bakring met een diameter van 7 cm (of gebruik hiervoor een glas).
– Leg de speculaaskoeken op een met bakpapier beklede bakplaat, en druk in het midden van elke koek een garneeramandel.
– Kluts het ei met een scheutje melk.
– Bestrijk de speculaaskoeken met het eimengsel.
– Bak de speculaaskoeken nu in 25 a 30 minuten af in de voorverwarmde oven. De speculaaskoeken worden tijdens het afkoelen hard en bros.

Wil je het iets makkelijker? Bak het uitgerolde deeg dan in één stuk, en breek het na het afkoelen in stukken.

Smakelijk eten!

Weetje: Speculaas is een gekruide koek. Het kruidenmengsel dat wordt gebruikt, noemt men speculaaskruiden. Het bestaat uit een mengsel van kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder, kardemon en witte peper. Er zijn ook varianten waar bijvoorbeeld nog anijs of foelie aan is toegevoegd.

SpeculaasHeb jij deze speculaas gemaakt? Laat het hieronder weten bij de reacties. Wil je jouw eigen creatie tonen? gebruik dan de #gevoeligebuikrecepten of tag mij @gevoelige_buik_recepten op Instagram. Of laat een berichtje achter op de pagina gevoelige buik recepten op Facebook.

2 thoughts on “Speculaas

  1. Maartje Beantwoorden

    Zin om deze te maken! Welk glutenvrij zelfrijzend meel gebruik je?
    Ik loop vaak te stoeien met de verschillende merken en soorten.

    1. gevoeligebuikrecepten Beantwoorden

      Hallo Maartje,

      Leuk te lezen dat je deze speculaaskoeken wil gaan maken.
      Zelf gebruik ik het glutenvrije zelfrijzend bakmeel van AH vrij van.
      Veel bakplezier en ik ben benieuwd hoe je ze vindt.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *