Pompoenbrood (low FODMAP, glutenvrij en lactosevrij)

Voor een bakvorm van 30 cm

Ingrediënten

  • 300 gram pompoenblokjes
  • 250 gram havermeel (havermout fijnmalen in een keukenmachine)
  • 100 gram rozijnen
  • 50 ml zonnebloemolie
  • 3 eetlepels ahornsiroop
  • 3 eieren
  • 2 à 3 theelepels koek- en speculaaskruiden
  • 2 theelepels bakpoeder
  • Handje pompoenpitten

Bereidingswijze

  1. Begin met het maken van pompoenpuree, dit kan eventueel ook al een dag van tevoren. Doe de pompoenblokjes met een flinke laag water in een pan en breng dit aan de kook. Kook de pompoenblokjes in 12 – 15 minuten gaar. Giet de pompoenblokjes af, laat ze goed uitlekken en wat afkoelen. Pureer dan de blokjes fijn tot een puree (in een keukenmachine of met een staafmixer). Laat de pompoenpuree goed afkoelen en zet daarna tot gebruik in de koelkast.
  2. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  3. Wel de rozijnen zo´n 10 minuten in een schaaltje met warm water en laat ze daarna goed uitlekken.
  4. Kluts de eieren met de zonnebloemolie en de ahornsiroop.
  5. Voeg dan de pompoenpuree toe en meng het geheel goed.
  6. Meng het havermeel met de kruiden en het bakpoeder en voeg dit toe aan het ´natte´ mengsel. Meng het geheel goed en voeg dan ook de rozijnen toe aan het beslag.
  7. Bekleed een bakvorm met bakpapier, doe dan het beslag in de vorm en bestrooi het met wat pompoenpitten.
  8. Bak het pompoenbrood in 50 – 60 minuten gaar in de voorverwarmde oven.

Smakelijk eten!

Heb jij dit pompoenbrood gemaakt? Laat het hieronder weten bij de reacties. Wil je jouw eigen creatie tonen? Gebruik dan de #gevoeligebuikrecepten of tag mij @gevoelige_buik_recepten op Instagram. Of laat een berichtje achter op de pagina gevoelige buik recepten op Facebook.

6 Comments

  1. Mona de Keizer

    Ik heb vandaag het pompoenbrood gemaakt. Eerlijk gezegd vind ik het meer een pompoencake. 🙂 Het is niet te zoet, heerlijke kruiden, echt zalige herfstversnapering. Ik heb er alleen geen rozijnen in gedaan. Daar reageer ik nogal heftig op. Heb er stukjes walnoot doorheen gedaan. Ook een aanrader! Dank voor het delen van dit heerlijke recept!

    • gevoelige buik recepten

      Wat leuk dat je het pompoenbrood hebt gemaakt Mona! Ja past echt bij de herfst dit tussendoortje. Goede oplossing inderdaad om dan i.p.v. rozijnen, walnoten te gebruiken.

  2. Leuk recept, meteen drie gebakken. Heb er de helft meer pompoen doorheen verwerkt omdat we veel teveel pompoen hadden liggen – maar de broden kwamen gelukkig goed uit de oven – en heb er ook wat noten doorheen gedaan.

    • gevoelige buik recepten

      Wat leuk dat je het pompoenbrood hebt gemaakt Paul (en dan ook meteen 3 stuks). Noten erdoor kan inderdaad ook (gebruik zelf ook vaak noten in bakrecepten). Fijn dat ze gelukt zijn, geniet er lekker van!

  3. Ik ben ok aan de bak gegaan! Proef de pompoen eigenlijk maar weinig terug, klopt dit? Hij is ook wat klef geworden, de ingrediënten niet genoeg uit laten lekken of zou het aan de oven liggen? Ondanks dat is die wel lekker!!

    • gevoelige buik recepten

      Leuk Maaike dat je het pompoenbrood hebt gebakken. Zelf heb ik de hokkaido pompoen gebruikt, deze heeft een milde en zoete smaak. Heb je de pompoenblokjes goed uit laten lekken? Weet niet of je ook weleens bananenbrood maakt? Daar lijkt het qua structuur wat op.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*