Mijn ervaring met FODMAP

Op 7 oktober 2016 kwam ik voor het eerst bij de diëtiste, na een lang gesprek en veel informatie over het low FODMAP dieet ging ik naar huis. Thuis heb ik de gekregen informatie doorgelezen, en heb ik op internet veel informatie opgezocht. Omdat het de dag erna zaterdag was, besloot ik om dan ook maar meteen te beginnen. Voor het ontbijt had ik wel wat in huis, en voor de rest maakte ik een boodschappenlijstje. Nou dat boodschappen doen die zaterdag duurde wel even, of even?, zeg maar gerust erg lang. Ik heb heel veel verpakkingen in mijn handen gehad, en vooral ook weer teruggezet. Nu denk je misschien, is er dan wel iets wat je mag? Zeker weten, je kan met dit dieet echt nog heerlijk eten. En met een goed gevulde tas ging ik weer naar huis. O.a. kocht ik boekweitmeel om ´s avonds pannenkoeken van te maken. Na een paar dagen merkte ik o.a. dat mijn buik toch al wel minder opgezet was. Echter werden op een gegeven moment mijn klachten weer erger. Ik kon na 6 weken, door de erg opgezette buik en buikpijn, dan ook nog niet beginnen met de herintroductie. Begin januari leek het even wat beter en heb ik lactose en tarwe getest. Dit ging bij mij na 1 keer testen mis, en ik had hier ook een paar dagen last van. Na onderzoeken van een mdl arts, blijkt mijn darm niet meer uit zichzelf te werken, en moet worden geprikkeld door medicijnen. Mijn darmen zijn erg gevoelig en reageren niet tot nauwelijks op alle (11 soorten) medicijnen. Mijn darmen zullen altijd gevoelig blijven, maar dankzij het low FODMAP dieet weet ik dat tarwe en lactose bij mij sowieso niet goed gaan. Verder moet ik niet te vet eten, en niet teveel tijdens een eetmoment. Ik eet nog low FODMAP, maar probeer nu geregeld wat uit. Gelukkig is er nog genoeg lekkers qua eten mogelijk. En dat je veel zelf ‘moet’ maken, vind ik helemaal niet erg!

Volg jij ook het fodmap dieet of heb je deze gevolgd? Deel je ervaring hieronder, ik ben erg benieuwd naar jullie ervaringen.

 

2 Comments

  1. Willie van hal

    Ik heb ruim 60 jaar buikpijn gehad van arts naar arts dan lag het hieraan dan daaraan niks hielp op vroege leeftijd baarmoeder en eierstokken eruit hielp ook niet (na 2 kinderen) tot voor 2jaar terug ik aan de morfine moest en een nachtarts zei dit kan zo niet langer ik naar mdl arts die kwam naar onderzoeken op het fodmap Dieet samen met diëtiste en een wonder is geschiet als ik me eraan houd gaat het perfect ja zo kan het lopen met buikpijn

  2. gevoeligebuikrecepten

    Hallo Willie,

    Vervelend natuurlijk dat het zo lang moest duren, voordat er een oplossing kwam, maar wat ontzettend fijn dat het nu zo goed gaat!

    Bedankt voor je berichtje.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*