Low FODMAP dieet en glutenvrij dieet: hoe zit het nou precies? + een leuke winactie!


Een tijdje geleden ben ik door Schär benaderd met de vraag of ik een artikel wil schrijven over het low FODMAP dieet en het glutenvrij dieet. Schär is een merk dat glutenvrije producten op de markt brengt voor ieder moment van de dag. Ze vinden dat iedereen moet kunnen genieten van lekker eten, ook de mensen die glutenvrij moeten eten. Sinds 1922 is het hun missie om glutenvrije producten toegankelijk te maken voor iedereen en overal.

In oktober 2016 ben ik onder begeleiding van een diëtist begonnen met het low FODMAP dieet. Ik ben met het low FODMAP dieet begonnen, omdat ik al meerdere jaren darmklachten (o.a. buikpijn en een opgezette buik) had. Dit dieet is een diagnostisch dieet, om te onderzoeken welke componenten uit voedingsmiddelen iemand niet kan verdragen. Het is zeker geen levenslang dieet, maar daarover verderop in dit artikel meer. Door dit dieet ben ik ook in aanraking gekomen met het merk Schär. Schär heeft namelijk een aantal producten die geschikt zijn tijdens het low FODMAP dieet. Welke producten dit zijn lees je verderop in dit artikel. Verder geef ik je in dit artikel antwoord op de volgende vragen:

– Wat is het low FODMAP dieet?
– Wie MOETEN er glutenvrij eten?
– Is het low FODMAP dieet een glutenvrij dieet?
– Welke misverstanden bestaan er over het low FODMAP dieet en een glutenvrij dieet?

Ik hoop dat dit artikel je helpt bij de vragen en eventuele onduidelijkheden die er nog zijn rondom het low FODMAP dieet en het glutenvrije dieet. Lees je snel verder? Dan krijg je namelijk de antwoorden op onder andere bovenstaande vragen én lees je ook hoe je mee kunt doen aan een leuke winactie!

Wat is het low FODMAP dieet?
Het low FODMAP dieet is in Australië op de Monash University ontwikkeld. Het is bedoeld voor mensen met het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). Zo´n 10 tot 15% van de Nederlanders heeft het Prikkelbare Darm Syndroom. De belangrijkste symptomen van PDS zijn: buikpijn, gasvorming en een afwijkend ontlastingspatroon. Voeding kan invloed hebben op de klachten, maar is niet de oorzaak van deze aandoening. Het FODMAP dieet is één van de geadviseerde behandelmethodes voor het verminderen van klachten bij PDS. Bron: PDSB.

De letterlijke betekenis van FODMAP is:
Fermenteerbare Oligosachariden Disachariden Monosachariden And Polyolen

 • Oligosachariden: fructanen en galactanen. De grootste bron van fructanen zijn tarweproducten (brood, pasta, koekjes), maar ook sommige groenten waaronder ui, spruitjes en doperwten. Galactanen zitten vooral in peulvruchten.
 • Disachariden: lactose. Lactose vind je in melk van zoogdieren (melk, kwark, yoghurt, roomijs).
 • Monosachariden: fructose. Fructose wordt ook wel fruitsuiker genoemd. Je vindt het in veel verschillende producten vanwege de zoete smaak. Fruit en honing bevatten van nature fructose, in sommige soorten fruit zit weinig en in andere soorten juist veel fructose.
 • Polyolen: ze hebben namen die eindigen op ´ol´ (sorbitol, mannitol, maltitol en xylitol). Deze koolhydraten worden door veel mensen slecht geabsorbeerd. Van nature komen ze voor in sommige fruitsoorten (vooral steenvruchten: bijv. pruimen, perziken en kersen) en groenten. Ze worden tevens toegevoegd als kunstmatige zoetstof aan bijvoorbeeld suikervrije kauwgom.

FODMAPS zijn groepen van koolhydraten die bij sommige mensen met PDS niet goed worden verteerd. De dunne darm neemt de niet-verteerde koolhydraten niet op. Daarna zorgen ze vooral in de dikke darm voor verschillende klachten, zoals een opgezette buik, buikpijn, obstipatie, diarree etc.

Het low FODMAP dieet bestaat uit 2 fasen: de eliminatiefase en de herintroductiefase.

Eliminatiefase:
Het low FODMAP dieet start met de eliminatiefase. Tijdens deze fase eet je een paar weken alleen FODMAP-arme producten. Van je diëtist krijg je lijsten mee met wat je wel en niet mag eten tijdens de eliminatiefase. Van een paar productcategorieën geef ik hieronder wat voorbeelden van wat je wel en niet mag eten.

Productgroep FODMAP-rijk FODMAP-arm
Brood en broodvervangers – Brood gemaakt van tarwe
– Roggebrood
– Rozijnenbrood
– Glutenvrij brood (wel goed naar alle ingrediënten kijken, niet al het brood is geschikt)
– Havermout
– Rijst- of maiswafels
Groente – Bloemkool
– Champignons
– Ui
– Komkommer
– Rode paprika
– Wortel
Fruit – Appel
– Perzik
– Mango
– Aardbeien
– Kiwi
– Mandarijn
Melk – Alle soorten melk van dierlijke afkomst
– Karnemelk
– Koffiemelk
– Lactosevrije melk
– Amandeldrink
– Rijstdrink
Kaas – Zachte geitenkaas
– Hüttenkäse
– Roomkaas
– Alle harde kazen
– Brie
– Feta
Dranken – Appelsap
– Sinaasappelsap (uit pak)
– Venkelthee
– Water
– Groene thee
– Verse muntthee
Zoetmiddelen – Agavesiroop
– Mannitol
– Sorbitol
– Ahornsiroop

Indien na een paar weken eliminatiefase de klachten duidelijk verminderd of zelfs verdwenen zijn, ga je verder met de herintroductiefase.

Herintroductiefase:
In deze fase test je de verschillende FODMAPS één voor één. In de eerste week test je bijvoorbeeld in totaal 3 keer lactose (Disachariden). Op maandag begin je met een glas melk of schaaltje yoghurt. Heb je geen tot nauwelijks klachten, test je op woensdag weer (klachten moeten wel helemaal verdwenen zijn, anders test je een dag later opnieuw). Krijg je echt klachten, dan weet je dat lactose iets is, wat je beter kunt laten staan. Heb je geen klachten, dan stop je ook, omdat je alleen zo alle andere groepen goed kunt testen. Er zou anders door stapeling van de FODMAPS klachten kunnen ontstaan. Nadat je alles getest hebt, weet je dus grotendeels waar je tegen kunt. Reageer je nou maar een beetje op bijvoorbeeld lactose, dan kan je ook nog testen welke hoeveelheid pijnklachten veroorzaakt.

LET OP: Omdat klachten van andere darmziekten soms lijken op PDS, wordt aangeraden om het FODMAP dieet alleen te volgen, als door een arts PDS is vastgesteld. Om te kunnen beoordelen of het dieet echt werkt is het van groot belang dat het dieet strikt wordt gevolgd. Omdat het een ingewikkeld dieet is, wordt ten zeerste aangeraden om het dieet te starten onder begeleiding van een diëtist gespecialiseerd in maagdarmziekten. De diëtist geeft je de benodigde informatie en de lijsten met wat je wel of juist niet mag eten tijdens het dieet. Vervolgens ga je samen met de diëtist evalueren welke FODMAPS voor jou mogelijk de boosdoeners zijn. Tot slot stel je onder begeleiding van de diëtist je nieuwe voeding samen.

Op zoek naar een gespecialiseerde diëtist? Kijk dan op deze website voor een diëtist bij jou in de buurt.

Het low FODMAP assortiment van Schär

Schär is expert in glutenvrije voedingsproducten en goed verkrijgbaar in Nederland bij supermarkten en (glutenvrije) speciaalzaken. Ze doen aan wetenschappelijk onderzoek en hebben jarenlange ervaring. Schär heeft een uitgebreid assortiment aan producten dat glutenvrij is én weinig FODMAPS bevat. Deze producten zijn gecertificeerd door de Monash Universiteit als low FODMAP. Goed nieuws is dat Schär continu bezig is met het testen van nieuwe producten. Steeds meer Schär producten zijn dus geschikt voor het low FODMAP dieet. Voor de gehele lijst aan low FODMAP Schär producten verwijs ik jullie graag naar de website van Schär, maar ik deel ook graag mijn persoonlijke low FODMAP favorieten van Schär met jullie:

Ciabatta
Meisterbäckers vital
Hamburger
Pizza base
Grissini
Fette Croccanti
Choco chip cookies

Meisterbäckers vital is een donkerbruin meergranenbrood. Het brood heeft een lekkere volle smaak en smaakt als vers uit de oven (zacht en luchtig). Ideaal voor het maken van een sandwich. Grissini (soepstengels) Deze zijn erg goed van smaak en knapperig. Ideaal vind ik het dat er 3 verpakkingen van 50 gram inzitten. Deze koekjes heb ik vaak in huis, ze zijn namelijk echt heerlijk! Ze zijn bros en bevatten stukjes chocolade. De koekjes zijn verpakt per 3 stuks.

Wie MOETEN er glutenvrij eten?
Gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in tarwe, rogge, gerst en spelt. Ook producten die o.a. van deze granen zijn gemaakt bevatten gluten. Er zijn mensen die niet tegen gluten kunnen. Men kan een glutenintolerantie hebben of last hebben van glutensensitiviteit.

Glutenintolerantie
Als je intolerant bent voor gluten heb je coeliakie. Coeliakie wordt ook wel een glutenintolerantie genoemd. Dit is een auto-immuunziekte en dus geen allergie. Bij coeliakie gaan de darmvlokken in de dunne darm kapot als deze regelmatig in aanraking komen met gluten. Nederland telt op dit moment 25.000 mensen met vastgestelde coeliakie. Klachten worden niet altijd meteen herkend, dus het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk veel hoger, aldus de MLDS. Coeliakie komt 2 keer zo vaak voor bij vrouwen als bij mannen. De precieze oorzaak van coeliakie is nog onbekend, duidelijk is wel dat erfelijkheid een rol speelt. Door de beschadiging van de darmwand ontstaan vaak een of meer van de volgende klachten bij mensen met coeliakie: aanhoudende diarree, opgezette buik, buikpijn, braken, verminderde eetlust en vermoeidheid. De behandeling van coeliakie bestaat uit een levenslang strikt glutenvrij dieet. De meeste mensen die het dieet goed volgen, voelen zich na enkele weken tot maanden een stuk beter. Echter duurt het maanden tot zelfs een jaar totdat de wand van de dunne darm weer helemaal is hersteld. Helaas treedt echter niet bij iedereen volledig herstel op.

Glutensensitiviteit
Glutensensitiviteit wordt ook wel Non-Celiac Gluten Sensitivity (NCGS) genoemd. Glutensensitiviteit is een erkende aandoening waarover nog wel veel onduidelijkheden bestaan. Als je last hebt van glutensensitiviteit dan krijg je klachten als buikpijn en vermoeidheid na het eten van glutenbevattende graanproducten. Men heeft aantoonbaar geen coeliakie (glutenintolerantie), maar het vermijden van gluten zorgt bij deze mensen wel tot een vermindering van de klachten. Bron: Voedingscentrum.

Is het low FODMAP dieet een glutenvrij dieet?
Nee, het low FODMAP dieet is geen glutenvrij dieet. Dus heb je PDS en volg je het low FODMAP dieet, dan betekent dit niet automatisch dat je gluten moet mijden uit je voeding. Dit kan wel het geval zijn als er naast PDS door een arts coeliakie of glutensensitiviteit is vastgesteld.

De verwarring dat het low FODMAP dieet een glutenvrij dieet zou zijn, ontstaat door het feit dat je veel producten die gluten bevatten moet vermijden. Tarwe vind je in erg veel producten, het is een bron van FODMAPS (fructanen). Tarwe is daarom niet geschikt tijdens het low FODMAP dieet. Het gaat bij dit dieet dus niet om de gluten uit tarwe. Spelt is een graansoort dat bijvoorbeeld wel geschikt is tijdens het low FODMAP dieet. Spelt bevat namelijk minder fructanen dan tarwe. Doordat je tijdens het low FODMAP dieet tarwe moet skippen uit je dieet, eet je tijdens het dieet wel vaak automatisch glutenvrij. Maar zoals gezegd zijn de gluten niet de reden, waarom je tarwe moet mijden uit het low FODMAP dieet. Mensen met coeliakie mijden deze producten juist wel om de gluten!

Het lastige aan het low FODMAP dieet is dat je met erg veel ingrediënten die je niet mag rekening moet houden. Doe je het low FODMAP dieet en heb je glutensensitiviteit dan zijn niet alle glutenvrije producten geschikt. Denk bijvoorbeeld aan glutenvrije koekjes die zijn gezoet met sorbitol(siroop).

Let op!
In veel producten zit gluten, dit maakt het volgen van een glutenvrij dieet complex. Belangrijk is het om door een arts te laten vaststellen of er sprake is van een glutenintolerantie of glutensensitiviteit. Schakel ook de hulp in van een diëtist als je een glutenvrij dieet MOET volgen.

Welke misverstanden bestaan er over het low FODMAP dieet en een glutenvrij dieet?
Van een dieet val je af. Er zijn inderdaad veel diëten om af te vallen (energiebeperkende diëten), maar er zijn ook medische diëten, zoals het low FODMAP dieet en het glutenvrije dieet. Medische diëten hebben als doel om gezondheidsklachten te verminderen.
Het low FODMAP dieet is een glutenvrij dieet. Zoals je hebt kunnen lezen, is dit niet het geval, maar dit is wel een misverstand dat ontstaat bij veel mensen.
Het low FODMAP dieet is een levenslang dieet. In tegenstelling tot het glutenvrije dieet voor mensen met coeliakie is het low FODMAP dieet geen levenslang dieet. Natuurlijk ben je na lange tijd van veel buikklachten blij dat je minder tot geen klachten hebt tijdens de eliminatiefase, maar toch moet je dan wel beginnen met herintroduceren. Tijdens de herintroductie fase kom je erachter tegen welke voedingsmiddelen je wel kan, en deze moet je dan na de hele herintroductie fase ook weer gaan toevoegen. Des te meer verschillende voedingsmiddelen je kan eten, des te kleiner de kans op eventuele tekorten aan bepaalde stoffen.
Glutenvrij eten is heel gezond. Dit hoeft niet waar te zijn. De kans op een tekort aan voedingsstoffen (vitamines, mineralen) is aanwezig wanneer je zomaar gluten gaat mijden uit je dieet. Het advies is dan ook om alleen een glutenvrij dieet te volgen wanneer hier een medische noodzaak toe is. Een erkend diëtist kan je het beste begeleiden bij het volgen van een glutenvrij dieet.

Ik hoop dat dit artikel die ik schreef in samenwerking met Schär heeft gezorgd voor wat (meer) duidelijkheid wat betreft het low FODMAP dieet en het glutenvrij dieet. Mocht je nog vragen hebben naar aanleiding van dit artikel, laat het dan gerust hieronder weten in de reacties.

Winactie!
Van Schär mag ik 2 pakketten met low FODMAP producten weggeven!

Wat moet je hiervoor doen?

– Volg (indien mogelijk) @gevoelige_buik_recepten en @schaerglutenfree op Instagram.
– Volg (indien mogelijk) @gevoeligebuikrecepten en @Schaer.nl op Facebook.
– Laat hieronder in de reacties of onder mijn post op Instagram of Facebook (van 16 september) weten dat je meedoet aan de winactie. Vul bij een reactie op mijn website ook duidelijk je naam en e-mailadres in (zo kan ik contact met je opnemen als je hebt gewonnen).
– Laat in je reactie weten wat jouw favoriete product is van Schär of naar welk product je benieuwd bent.

26 september maak ik de 2 winnaars bekend (via loting).

Update: De winactie is afgelopen. De twee winnaars hebben bericht gehad.

60 Comments

 1. Helma Vermeij-moerman

  Ik eet vaak de broodjes bv. Ciabattas en choco cookies. Ook het halfje wit brood om te toasten op zondagmorgen bij een ontbijt, heerlijk met scrambled ergs.

  • gevoeligebuikrecepten

   Hallo Helma,

   De choco chip cookies zijn bij mij ook echt favoriet 🙂
   Het witte brood van Schär getoast en dan met scrambled eggs, klinkt als een top ontbijt voor op de zondagmorgen!

   Je naam staat genoteerd, wie weet win jij wel het pakket van Schär!

 2. Ik wil graag een pakket winnen! Dit weekend naar Duitsland gegaan om in te slaan maar dat viel in Ahaus erg tegen… Het lekkerste van Schar vind ik het knusperbrot. Crackers van allerlei merken geprobeerd maar niets tipt aan deze crackers…

  • gevoeligebuikrecepten

   Hallo Simone,

   Ga zelf ook geregeld naar Duitsland om te winkelen. Het aanbod verschilt wel erg per winkel, helaas. Die crackers zijn erg lekker inderdaad!

   Wat leuk dat je mee wil doen aan de winactie! Je naam staat genoteerd, wie weet win jij wel het pakket van Schär!

 3. Ik doe graag mee met de winactie! En bedankt voor het duidelijke artikel. De choco koekjes en de ciabatta van Schar zijn ook hier favoriet!

  • gevoeligebuikrecepten

   Hallo Natasja,

   Leuk dat je mee wil doen, je naam staat genoteerd, wie weet win jij wel het pakket van Schär!

   Bedankt, fijn te horen dat het duidelijk is!

   Die producten zijn beide top inderdaad!

 4. Mijn favoriet zijn de hamburgerbroodjes en de pistolets! De pistolets zijn lekker om broodje gezond van te maken 🙂

  • gevoeligebuikrecepten

   Hallo Michelle,

   Beide zijn top inderdaad om iets lekkers van te maken! Ga je naam noteren, wie weet win jij wel een pakket van Schär!

 5. Ik ben nu enkele weken bezig met het low FODMAP dieet en gebruik de Schar producten dus heel regelmatig. Mijn favorieten zijn dr chocolate chip cookies en de ciabatta broodjes. Ik doe dus heel graag mee aan de winactie!

  • gevoeligebuikrecepten

   Hallo Saskia,

   Leuk dat je mee wil doen, staat genoteerd;)
   Oeh ja de choco chip cookies zijn echt zo lekker mmm 😉 Bij mij ook favoriet!

 6. Super, duidelijk artikel! Ook ik doe graag mee met de winactie. De pizzabodem is top, maar ook de choco chip cookies en de crackers

  • gevoeligebuikrecepten

   Hallo Anouk,

   Bedankt!
   Leuk dat je mee wil doen aan de winactie! 26 september maak ik de 2 winnaars bekend.

 7. Ik zou graag willen winnen, de reden waarom: ik nu al meer dan 2 jaar aan het sukkelen ben. Nu de afgelopen 5 maanden af en aan last heb van mijn darmen. Ondertussen weet ik echt niet waar ik moet beginnen. Er is ook zoveel info op internet. Eindelijk een afspraak gemaakt bij een fodmap dietiste, samen met haar/hem en een pakket zou ik een goeie start in de goede richting kunnen maken. Hopen naar een leven zonder last van mijn darmen met alles wat erbij komt kijken.

  • gevoeligebuikrecepten

   Hallo Judith,

   Leuk dat je mee wil doen aan de winactie, 26 september maak ik de 2 winnaars bekend.

   Er is inderdaad erg veel info te vinden. Goed dat je de stap hebt gezet om naar een gespecialiseerde diëtist te gaan. Hopen inderdaad op minder/geen darmklachten. Succes en mocht je nog vragen hebben, stel ze gerust.

 8. Super fijn om een duidelijk artikel te vinden over de verschillen en soms overeenkomsten tussen fodmap en glutenvrij! Na zoveel roem over de koekjes (en de mogelijkheid om wat lekkers te vinden wat mag) zelf ook erg benieuwd naar de chocolate chip 😋. Ik doe graag mee en blijf je recepten ook lekker volgen, fodmap hoeft niet saai te zijn!

  • gevoeligebuikrecepten

   Hallo Naomi,

   Fijn te horen dat je het een duidelijk artikel vindt. De choco chip zijn zeker het proberen waard 😉 Ik neem je naam mee in de loting. 26 september maak ik de 2 winnaars bekend. Leuk dat je mijn recepten blijft volgen en inderdaad FODMAP hoeft niet saai te zijn, want er is nog zoveel mogelijk!

 9. Betty van der Woude

  Ik doe graag mee de pizzabodem gebruik ik regelmatig en het vitalbrood
  De choco cookies ook maar eens proberen

  • gevoeligebuikrecepten

   Hallo Betty,

   Je naam staat genoteerd en neem ik dus 26 september mee in de loting. Leuk dat je benieuwd bent naar het Meisterbäckers Vital brood en de choco chip cookies, ze zijn zeker het proberen waard!

 10. Goed en duidelijk geschreven artikel Linda!
  Blij dat ik vaak van jouw lekkere recepten mag genieten.

  Ga zo door.

 11. Lisette van Weenen

  Ik doe graag mee! Ik ben super fan van de Schar mix it bakmix. De choco chip cookies ken ik nog niet, maar ben daar wel erg benieuwd naar.

  • gevoeligebuikrecepten

   Hallo Lisette,

   Leuk dat je mee wil doen aan de winactie, ik heb je naam genoteerd!
   Leuk dat je al fan bent van Schär. Wat maak je graag met de mix it bakmix?

   • Je kan echt onwijs lekkere brownies maken met deze bakmix! Verder maak ik vaak ontbijtmuffins waarbij ik deze mix ook gebruik. Deze kun je gemakkelijk invriezen en meenemen naar je werk of een dagje weg.

    • gevoeligebuikrecepten

     Hmm brownies zijn altijd goed.
     Ontbijtmuffins maak ik inderdaad ook regelmatig, ideaal om in de vriezer te hebben.

 12. Ik doe graag mee. Het is alweer een tijdje geleden dat ik de chocolade chip cookies at

 13. Linda Apeldoorn

  Hier nog maar net een week op weg, mijn man heeft erge buikklachten. Goed te doen, maar de tussendoortjes is zoeken, erg benieuwd naar de chocolate chip cookies, helaas heeft onze AH ze niet. Vandaag komt er van alles binnen wat ik online heb besteld, zelf maar bakken voor hem. Het is wel hard werken, met 4 kinderen en dus dubbel koken, maar als we zo van de buikklachten afkomen dan doen we het gewoon.

  We gaan ervoor, blij met jullie info allemaal, dankjewel!!

  • gevoeligebuikrecepten

   Hallo Linda,

   Nog maar net begonnen dus. Vervelend dat je man zulke erge buikklachten heeft. Hopen dat FODMAP hem helpt. Jammer dat de AH bij jou in de buurt ze niet heeft, anders er eens naar vragen? Ze zijn zeker het proberen waard. Het is in het begin lastig, maar inderdaad als de buikklachten afnemen, is dat het zeker waard.

   Graag gedaan! Als je nog vragen hebt stel ze gerust.
   En ik heb je naam genoteerd, wie weet win je dan wel een lekker pakket van Schär voor je man!

 14. Mooi artikel zus ben trots op jou hoe jij dit allemaal doet. Topper

  XX je zusje

 15. Weer een stukje duidelijker zo. Het is zo zoeken naar goede informatie en lekkere recepten of eventuele vervangers. Ik probeer nu het meeste zelf te maken en dat is erg tijdrovend. Ook ik zou dit pakket graag willen proberen. Fijn dat er kleinere verpakkingen in zitten.

  • gevoeligebuikrecepten

   Hallo Anita,

   Fijn dat het allemaal weer wat duidelijker is. Heb je de recepten op mijn site al bekeken? Het zijn bijna allemaal recepten die niet veel tijd kosten om te maken. Ik neem je naam mee in de loting 26 september!

 16. Heel benieuwd naar de pizza bodem hihi 🙂 ik volg jullie op Instagram en Facebook (@cindyvrooijen)

 17. gevoeligebuikrecepten

  Hallo Cindy,

  Leuk dat je mee wil doen aan de winactie en dat je mij volgt op Facebook en Instagram! Je naam gaat mee in de loting, 26 september maak ik de 2 winnaars bekend!

 18. Ik zou graag een pakket willen winnen. Ik volg het Fodmap dieet en ben erg blij met de schar producten. De pizzabodem vind ik erg lekker, ook de crackertjes eet ik regelmatig als tussendoortje e fijn om tijdens een borrel/verjaardag achter de hand te hebben liggen. Ik ben erg benieuwd naar het bladerdeeg, dat heb ik nog niet uitgeprobeerd.

  • gevoeligebuikrecepten

   Hallo Susanne,

   Leuk dat je mee wil doen aan de winactie! Je naam gaat mee in de loting. Gaat het goed met het FODMAP dieet? Ja fijn hè dat deze producten er zijn?

 19. Ik doe heel graag mee met deze actie. De dochter van mijn vriendin heeft coeliakie. Ik zorg altijd dat ik glutenvrij producten in huis heb voor haar. Ze komt regelmatig logeren en dan vind ik het fijn om iets speciaals te maken.
  Op verjaardagen maak ik altijd de marsepeintaart glutenvrij, zodat zij ook van die mooie taart mee kan eten.

  Ik ben wel benieuwd naar de broodmix, want ik koop nu altijd kant en klaar brood.

  • gevoeligebuikrecepten

   Hallo Geja,

   Top! Je naam staat op de lijst. Donderdag 26 september maak ik de 2 winnaars bekend. Wat lief dat je de taart glutenvrij maakt, zodat ze gewoon met de anderen mee kan eten!

   Leuk hoor zelf een keer brood bakken.

 20. Ik doe graag mee. Heb ook pds en fodmap dieet gevolgd. Bij mij gaan de wraps er goed in van shär.

 21. gevoeligebuikrecepten

  Hallo Marte,

  Leuk dat je mee wil doen aan de winactie, staat genoteerd! Heeft het low FODMAP dieet geholpen?
  De wraps zijn erg lekker inderdaad.

 22. Roseanne Dekker

  Ik ben zeer benieuwd naar de Maltezer en kinder bueno varianten van Schär!

  • gevoeligebuikrecepten

   Hallo Roseanne,

   Ga je naam op de lijst zetten, 26 september maak ik de 2 winnaars bekend. Doe je zelf ook het low FODMAP dieet? Of eet je glutenvrij?

   • Roseanne Dekker

    Ik eet glutenvrij, ben er sinds juni achter dat ik glutenintolerant ben. En sinds ik ze niet meer eet voel ik me zo veel beter!

 23. Astrid van der Velde-de Jong

  Sinds enkele maanden eet ik nu gluten- en lactosevrije. Fodmap dieet via een diëtist gevolgd. De producten van Schar zijn heel fijn. De pizzabodem is lekker, het Vital brood, de hamburger bolletjes. Heel makkelijk en buikpijnvrij:)

  • gevoeligebuikrecepten

   Hallo Astrid,

   Fijn dat je nu weet wat je wel en niet moet eten en nu buikpijnvrij bent. Ja fijn hè dat deze lekkere producten er zijn!

   Ik zet je op de lijst en wie weet win jij wel een pakket van Schär!

 24. Claudia van Niel

  Ik lood graag mee heb nog weinig ervaring met schar heb net de diagnose gluten en lactose intolerantie gekregen

  • gevoeligebuikrecepten

   Hallo Claudia,

   Leuk dat je mee wil doen aan de winactie! 26 september maak ik de 2 winnaars bekend. Nog helemaal nieuw voor jou dus, gelukkig zijn er lekkere producten te koop!

 25. Super graag doe ik hier aan mee👌Heb Hashimoto en probeer al tijdje glutenvrij te eten, maar houdt darmklachten met diarree en misselijkheid. Dus ook zoekende nog steeds. Gr Monique

  • gevoeligebuikrecepten

   Hallo Monique,

   Leuk dat je mee wil doen aan de winactie, je staat op de lijst! Vervelend dat je darmklachten hebt. Succes en hopelijk snel minder klachten!

 26. Nathasja Stolk- Vermeij

  Ik doe graag mee aan deze actie. Het is voor mijn dochter van 12 jaar. Dit het fodmap dieet volgt met suc6. Heel veel klachten zijn verdwenen.

  • gevoeligebuikrecepten

   Hallo Nathasja,

   Leuk dat je voor je dochter mee wil doen aan de winactie. Wat fijn voor je dochter dat veel problemen door het low FODMAP dieet zijn verdwenen. Volgende week donderdag maak ik de 2 winnaars bekend.

 27. Leuk informatief artikel en een nog leukere winactie! Sinds ik begonnen ben met dit dieet zijn klachten extreem verminderd, zo blij mee! Mijn favo is de Meisterbäckers vital, heerlijk om tosti’s mee te maken 🤗

  • gevoeligebuikrecepten

   Hallo Sophie,

   Bedankt en wat leuk dat je mee wil doen aan de winactie! Wat fijn zeg dat jouw klachten zo zijn verminderd door het low FODMAP dieet. Hmm een tosti is altijd goed en daarvoor is Schär meisterbäckers vital inderdaad top!

 28. Wat een toffe winactie!
  Ik doe heel graag mee. Ben ontzettend benieuwd naar de hamburger Broodjes, yummie.

  • gevoeligebuikrecepten

   Hallo Femke,

   Leuk dat je mee wil doen aan de winactie! Morgen om 16.00 uur ga ik loten. Vind zelf de hamburgerbroodjes ideaal om een lekkere burger mee te maken.

 29. Hoi
  Ik doe graag mee,ik eet graag de knisper brot,vind ik erg lekker.
  Ik zou me er echt meer in moeten verdiepen waarom ik toch eigenlijk altijd buikpijn heb.
  Dus ik ga je berichten meer volgen en in praktijk proberen te brengen!
  Groetjes Annie

 30. gevoeligebuikrecepten

  Hallo Annie,

  Leuk dat je mee wil doen aan de winactie! Ik heb je naam op de lijst gezet, morgen om 16.00 uur ga ik loten. Vaak buikpijn is zeker niet fijn! Leuk dat je de website in de gaten gaat houden! Er komen ook snel weer nieuwe recepten aan.

 31. Bedankt voor dit artikel! Erg fijn om erbij te hebben voor het maken van mijn fodmap arme boodschappen lijstje. Hier staan standaard de schär ciabatta rustica afbakbroodjes op, mijn favoriet op de zondagochtend! Maar ook de andere producten staan er regelmatig op, daarom zou ik graag een schär pakket winnen!

  • gevoeligebuikrecepten

   Hallo Maaike,

   Graag gedaan en wat leuk dat je mee wil doen aan de winactie. Een lekker afbakbroodje op de zondagmorgen is natuurlijk nooit verkeerd 😉

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*