Kwark kerststol met spijs (low fodmap, glutenvrij en lactosevrij)

Voor 3 kwark-kerststollen met spijs

– 500 gram glutenvrije bloem
– 450 gram spijs en 1 ei (gekocht of zelfgemaakt, minimaal 1 dag van te voren maken)
– 250 gram lactosevrije kwark
– 225 gram rozijnen
– 120 gram lichtbruine basterdsuiker
– 100 gram boter
– 1 zakje bakpoeder
– 2 eieren
– 2 theelepels kaneel
– 2 theelepels vanille aroma
– Beetje lactosevrije/plantaardige melk
– Amandelschaafsel
– Klontje boter
– Poedersuiker


Zelf spijs maken?
– 225 gram blanke amandelen
– 225 gram suiker
– 1 ei
– 1 citroen

– Rasp de citroen en pers het sap uit van de halve citroen.
– Doe de amandelen en suiker in een keukenmachine en maal fijn.
– Voeg de rasp en het sap van de citroen en het ei toe en maal totdat er spijs ontstaat.
– Bewaar het spijs in een afgesloten bakje in de koelkast.

– Wel de rozijnen ongeveer 10 minuten in warm water, laat ze vervolgens goed uitlekken en dep ze daarna droog met keukenpapier.
– Meng het zakje bakpoeder door de glutenvrije bloem.
– Neem een kom en mix hierin de lactosevrije kwark, suiker, eieren, kaneel en de vanille aroma door elkaar.
– Voeg nu ongeveer een derde van de glutenvrije bloem toe en mix dit er ook door.
– Voeg de boter in stukjes toe, en mix dit net zolang totdat de boter goed door het deeg is opgenomen.
– Voeg nu de rest van de glutenvrije bloem toe en mix het geheel tot een deeg.
– Doe als laatste de rozijnen bij het deeg en zorg ervoor dat je ze goed door het deeg mengt.
– Verwarm nu de oven voor op 160 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
– Meng het spijs met een geklutst ei zodat je een wat smeuïg geheel krijgt (zelf spijs gemaakt en is deze smeuïg genoeg? voeg dan geen of maar een beetje van een geklutst ei toe).
– Neem nu een derde van het deeg en druk dit met wat vochtige handen plat.
– Pak een derde van het spijs en rol hier met je handen een staaf van. Leg deze in het midden van het deeg.
– Vouw nu de kerststol dicht zodat je het spijs niet meer ziet.
– Leg de kerststol met de vouwnaad naar beneden op de bakplaat en maak vervolgens op dezelfde manier ook de andere 2 kerststollen.
– Bestrijk de kerststollen met een beetje melk, en verdeel vervolgens wat amandelschaafsel over de kerststollen.
– Bak de kerststollen in 50 minuten gaar en mooi bruin.
– Smelt een klontje boter en bestrijk hiermee de nog hete kerststollen en bestrooi daarna met poedersuiker.


Smakelijk eten!


Heb jij deze kwark-kerststol met spijs gemaakt? Laat het hieronder weten bij de reacties. Wil je jouw eigen creatie tonen? Gebruik dan de #gevoeligebuikrecepten of tag mij @gevoelige_buik_recepten op Instagram. Of laat een berichtje achter op de pagina gevoelige buik recepten op Facebook.


Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *