Kruidkoek

Voor een cakevorm van 30 cm

– 250 gram glutenvrije zelfrijzend bakmeel
– 200 gram donkere basterdsuiker
– 100 gram gesmolten margarine
– 70 gram rozijnen
– 60 gram sukade
– 60 gram bakgember of stemgember
– 150 ml lactosevrije/plantaardige melk
– 4 theelepels kaneel
– 1 theelepel kruidnagel (gemalen)
– 0,5 theelepel peper
– 0,5 theelepel nootmuskaat
– Klein snufje zout

– Wel de rozijnen ongeveer 10 minuten in warm water.
– Snijd de sukade en gember in kleine stukjes.
– Meng in een kom het meel, suiker en kruiden door elkaar.
– Knijp de gewelde rozijnen uit, en voeg ze samen met de sukade en gember bij het meel.
– Voeg het melk en de gesmolten margarine toe en mix dit goed door elkaar.
– Bekleed een cakevorm met bakpapier en doe het beslag in de vorm.
– Zet de kruidkoek in de oven en zet deze op 160 graden.
– Bak de kruidkoek nu zo’n 75 minuten.

kruidkoekSmakelijk eten!

Weetje: Kruidkoek behoort tot de oudste gebaksoorten. Militairen kregen het in de 12e-13e eeuw al mee als rantsoen. Waarschijnlijk hebben de kruisvaarders die terugkwamen uit het Midden-Oosten kruidkoeken meegenomen naar West-Europa. Vroeger was het een echt luxeproduct, dit omdat alleen welgestelde mensen de specerijen konden betalen.

kruidkoek Heb jij deze kruidkoek gemaakt? Laat het hieronder weten bij de reacties. Wil je jouw eigen creatie tonen? gebruik dan de #gevoeligebuikrecepten of tag mij @gevoelige_buik_recepten op Instagram. Of laat een berichtje achter op de pagina gevoelige buik recepten op Facebook.

2 thoughts on “Kruidkoek

  1. Monique Beantwoorden

    Ik heb vandaag de kruidkoek gemaakt en hij smaakt heerlijk!

    1. gevoeligebuikrecepten Beantwoorden

      Hallo Monique,

      Wat leuk te lezen dat je deze kruidkoek hebt gemaakt, en vooral heel fijn dat je de kruidkoek heerlijk vindt. Bedankt voor je berichtje!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *