Kerstbrood met spijs (low fodmap, glutenvrij en lactosevrij)

Voor een bakvorm van 30 cm
– 1 pak glutenvrije broodmix wit (+ benodigde ingrediënten)
– 300 gram amandelspijs (zelf maken: 150 gram blanke amandelen, 150 gram suiker, 1 ei en 1 citroen)
– 75 gram cranberries
– 75 gram rozijnen
– 50 gram hazelnoten
– 1 eetlepel kaneel
– Rasp van 1 sinaasappel
– Poedersuiker voor over het brood

Spijs (minimaal 1 dag van te voren maken)
– Rasp de citroen en pers het sap uit van de halve citroen.
– Doe de amandelen en suiker in een keukenmachine en maal fijn.
– Voeg de rasp, het sap en ei toe, en maal totdat er spijs ontstaat.
– Bewaar het spijs in een afgesloten bakje in de koelkast.

Kerstbrood
– Bereid het brood zoals aangegeven op de verpakking, maar voeg ook een eetlepel kaneel toe.
– Laat het deeg 45 minuten onder een theedoek rijzen op een warme plek.
– Wel de cranberries en rozijnen zo’n 15 minuten in warm water, en laat ze vervolgens goed uitlekken, en dep ze daarna droog met keukenpapier.
– Pak het deeg en meng hier voorzichtig de rozijnen, cranberries, hazelnoten en sinaasappelrasp door.
– Maak een bol van het deeg en laat het 15 minuten rusten, onder een theedoek op een warme plek.
– Pak het spijs uit de koelkast en maak hier een rol van (26 cm).
– Neem het deeg en sla dit plat en trek het in de lengte wat uit.
– Leg het spijs in het midden van het deeg.
– Rol/vouw het deeg er omheen.
– Pak een cakevorm van 30 cm en bekleed deze met bakpapier.
– Leg het brood met de vouwnaad naar beneden in de cakevorm.
– Dek de vorm af met de theedoek, en laat nogmaals 30 minuten rijzen op een warme plek.
– Verwarm de oven voor op 230 graden.
– Bak het brood nu zo’n 40 minuten in de oven.
– Laat het brood afkoelen en bestrooi het brood met poedersuiker.

Eet smakelijk!


Heb jij dit kerstbrood met spijs gemaakt? Laat het hieronder weten bij de reacties. Wil je jouw eigen creatie tonen? Gebruik dan de #gevoeligebuikrecepten en #buikfijn of tag ons @gevoelige_buik_recepten en @buikfijn op Instagram.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*