Glutenvrije oliebollen (low fodmap, glutenvrij en lactosevrij)

Voor 20 glutenvrije en lactosevrije oliebollen

– 250 gram boekweitmeel
– 250 gram rijstmeel
– 250 gram havermeel (havermout fijnmalen in een keukenmachine)
– 750 ml lactosevrije/plantaardige melk
– 10 gram gedroogde gist
– 1.5 theelepel suiker
– Snufje zout

– Meng de meelsoorten, de gist, suiker en zout goed door elkaar.
– Maak de melk lauwwarm.
– Doe de melk bij de mix, en mix dit met een mixer met deeghaken goed door elkaar.
– Maak een theedoek nat met warm water en knijp deze daarna goed uit.
– Doe de theedoek over het deeg en zet het op een warme plek.
– Laat het deeg een uur rijzen (het is dan verdubbeld).
– Doe zonnebloemolie in een frituurpan of gewone pan en verwarm de olie tot 180 graden.
– Doop een ijsboltang (of 2 lepels) in de hete olie en schep dan wat deeg in de olie. Bak 4 à 5 oliebollen per keer.
– De oliebollen zijn klaar als ze mooi goudbruin zijn.
– Schep de oliebollen met een schuimspaan uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier.

Smakelijk eten!

Weetje: Oliebollen zijn een traditionele lekkernij sinds de 19e eeuw, daarvoor waren er oliekoeken. Over de oorsprong van de oliebol zijn er verschillende theorieën. Oliebollen worden traditioneel in Nederland op oudejaarsavond gegeten met poedersuiker.


Heb jij deze glutenvrije oliebollen gemaakt? Laat het hieronder weten bij de reacties. Wil je jouw eigen creatie tonen? Gebruik dan de #gevoeligebuikrecepten of tag mij @gevoelige_buik_recepten op Instagram. Of laat een berichtje achter op de pagina gevoelige buik recepten op Facebook.


Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *