Gevulde speculaas

Voor een springvorm van 24×24 cm

Maak het deeg het liefst een dag van te voren, dan trekken de kruiden goed in het deeg.

– 600 gram spijs en 1 ei (gekocht of zelfgemaakt, minimaal 1 dag van te voren maken)
– 550 gram glutenvrije zelfrijzend bakmeel
– 280 gram boter
– 220 gram donkerbruine basterdsuiker
– 70 ml lactosevrije/plantaardige melk
– 4 eetlepels koek- en speculaaskruiden
– Snufje zout
– Amandelschaafsel

Voor het bestrijken:
– 1 ei
– Scheutje lactosevrije/plantaardige melk

Zelf spijs maken?
– 300 gram blanke amandelen
– 300 gram suiker
– 1 ei
– 1 citroen

– Rasp de citroen en pers het sap uit van de halve citroen.
– Doe de amandelen en suiker in een keukenmachine en maal fijn.
– Voeg de rasp en het sap van de citroen en het ei toe en maal totdat er spijs ontstaat.
– Bewaar het spijs in een afgesloten bakje in de koelkast.

– Meng in een kom het glutenvrije zelfrijzend bakmeel, de donkerbruine basterdsuiker, speculaaskruiden en het zout door elkaar.
– Voeg de koude boter in kleine stukjes toe en kneed dit goed door elkaar (deeg blijft wat kruimelig).
– Voeg de melk toe en kneed het geheel tot een soepel deeg.
– Verpak het deeg in vershoudfolie en laat dit een paar uur (liefst een nacht) rusten in de koelkast.
– Verwarm de oven voor op 175 graden.
– Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de zijkanten in.
– Neem iets meer dan de helft van het deeg en bekleed hiermee de bodem en de zijkanten rondom met het deeg (zorg voor een opstaande rand van circa 2 cm).
– Meng het spijs met een geklutst ei zodat je een wat smeuïg geheel krijgt (zelf spijs gemaakt en is deze smeuïg genoeg? voeg dan geen of maar een beetje van een geklutst ei toe).
– Verdeel het spijs over het deeg.
– Rol het resterende deeg uit ter grootte van de vorm, en leg dit in de vorm. Druk het geheel goed aan en snijd het eventuele teveel aan deeg weg.
– Kluts een ei met een scheutje melk.
– Bestrijk de gevulde speculaas met het eimengsel.
– Strooi er wat amandelschaafsel over.
– Bak de gevulde speculaas nu in 45 a 50 minuten gaar in de voorverwarmde oven.

Smakelijk eten!

Gevulde-speculaasWeetje: Spijs is een mengsel van blanke amandelen en suiker en wordt gebruikt in o.a. gevulde speculaas, gevulde koeken en banketstaven. Amandelspijs is een vrij dure grondstof, daardoor wordt het soms vervangen door banketbakkersspijs. Bij banketbakkersspijs zijn de amandelen vervangen door gemalen abrikozenpitten en witte bonen.

Gevulde-speculaasHeb jij deze gevulde speculaas gemaakt? Laat het hieronder weten bij de reacties. Wil je jouw eigen creatie tonen? gebruik dan de #gevoeligebuikrecepten of tag mij @gevoelige_buik_recepten op Instagram. Of laat een berichtje achter op de pagina gevoelige buik recepten op Facebook.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *