Gevulde speculaas (low fodmap, glutenvrij en lactosevrij)

Voor een springvorm van 24×24 cm
Maak het deeg het liefst een dag van te voren, dan trekken de kruiden goed in het deeg

Deeg

Ingrediënten

  • 550 gram glutenvrije zelfrijzend bakmeel
  • 280 gram boter
  • 220 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 70 ml lactosevrije/plantaardige melk
  • 4 eetlepels koek- en speculaaskruiden
  • Snufje zout

Bereidingswijze

  1. Meng in een kom het glutenvrije zelfrijzend bakmeel, de donkerbruine basterdsuiker, speculaaskruiden en het zout door elkaar.
  2. Voeg de koude boter in kleine stukjes toe en kneed dit goed door elkaar (deeg blijft wat kruimelig).
  3. Voeg de melk toe en kneed het geheel tot een soepel deeg.
  4. Verpak het deeg in vershoudfolie en laat dit een paar uur (liefst een nacht) rusten in de koelkast.

Zelf spijs maken? (kan al een dag van te voren)

Ingrediënten

  • 300 gram blanke amandelen
  • 300 gram suiker
  • 1 ei
  • 1 citroen

Bereidingswijze

  1. Rasp de citroen en pers het sap uit van de halve citroen.
  2. Doe de amandelen en suiker in een keukenmachine en maal fijn.
  3. Voeg de rasp en het sap van de citroen en het ei toe en maal totdat er spijs ontstaat.
  4. Bewaar het spijs in een afgesloten bakje in de koelkast.

Om de gevulde speculaas verder klaar te maken

Ingrediënten

  • 1 ei
  • Scheutje lactosevrije/plantaardige melk
  • Amandelschaafsel

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  2. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de zijkanten in.
  3. Neem iets meer dan de helft van het deeg en bekleed hiermee de bodem en de zijkanten rondom met het deeg (zorg voor een opstaande rand van circa 2 cm).
  4. Meng het spijs met een geklutst ei zodat je een wat smeuïg geheel krijgt (zelf spijs gemaakt en is deze smeuïg genoeg? voeg dan geen of maar een beetje van een geklutst ei toe).
  5. Verdeel het spijs over het deeg.
  6. Rol het resterende deeg uit ter grootte van de vorm, en leg dit in de vorm. Druk het geheel goed aan en snijd het eventuele teveel aan deeg weg.
  7. Kluts een ei met een scheutje melk.
  8. Bestrijk de gevulde speculaas met het eimengsel.
  9. Strooi er wat amandelschaafsel over.
  10. Bak de gevulde speculaas nu in 45 à 50 minuten gaar in de voorverwarmde oven.

Smakelijk eten!


Heb jij deze gevulde speculaas gemaakt? Laat het hieronder weten bij de reacties. Wil je jouw eigen creatie tonen? Gebruik dan de #gevoeligebuikrecepten of tag mij @gevoelige_buik_recepten op Instagram. Of laat een berichtje achter op de pagina gevoelige buik recepten op Facebook.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*