Eetdagboekje: ´Een hele dag glutenvrij genieten´ + Winactie!

Moet jij glutenvrij eten of volg je het FODMAP-dieet? Dan vraag je je misschien weleens af ´Kan ik dit product wel eten?´, ´Wat zal ik vandaag eten qua ontbijt/lunch/diner?´ of ´Wat voor tussendoortje kan ik nemen?´. Zelf zie ik dit soort vragen namelijk regelmatig voorbijkomen en ik weet uit ervaring dat het vooral lastig is als je net met het FODMAP-dieet of het glutenvrij dieet begint. Toen ik in 2016 onder begeleiding van een diëtist startte met het FODMAP-dieet schrok ik in het begin even van de lijsten met wat je wel, maar voornamelijk met wat je niet mag.

Aan het begin van mijn zoektocht naar wat wel en wat niet mocht vroeg ik mijzelf soms het volgende af:
– Kan dit product wel of zit er toch iets in wat niet mag tijdens het FODMAP-dieet?
– Hoe kan ik dit gerecht aanpassen zodat het geschikt is?

Het boodschappen doen duurde in het begin wel wat langer, omdat ik goed naar de ingrediënten van alle producten moest kijken. Hierdoor heb ik veel meer productkennis gekregen, want als je er echt op moet letten verbaast het je soms wat er qua ingrediënten in producten zit. Zelfs in producten waarvan je het niet meteen verwacht zitten ingrediënten die tijdens het dieet niet geschikt zijn.

Koken en bakken vond ik voordat ik met het FODMAP-dieet begon al leuk, maar ik ben het na het starten van het dieet misschien nog wel leuker gaan vinden. Lekker experimenteren met recepten, gemaakt met ingrediënten waar je geen klachten van krijgt. Omdat er veel mensen zijn die vanwege darmklachten ´anders´ eten en omdat ik het leuk vond om mijn recepten te delen ben ik in 2017 begonnen met mijn eigen website. Hiermee hoop ik te laten zien dat er echt nog veel mogelijk is en je echt lekker kan eten zonder dat je daarna last krijgt van je buik.

Tijdens het FODMAP-dieet leerde ik de producten van Schär kennen. Producten van Schär die ik o.a. regelmatig in huis heb zijn bijvoorbeeld de choco chip cookies, deze zijn echt heel erg lekker voor bij de thee of koffie, de mini baguette is lekker voor bij een kom soep en de bakmixen zijn ideaal om zelf allerlei lekkers mee te bakken. En zo zijn er nog een aantal producten die ik regelmatig in huis haal.

Schär heeft een uitgebreid assortiment aan glutenvrije producten voor elk moment van de dag. De producten zijn allemaal gecertificeerd glutenvrij. De verpakkingen van Schär zijn speciaal ontwikkeld en het beschermd de producten tegen binnenkomst van gluten. Deze verpakking maakt het tevens mogelijk een goede houdbaarheid te garanderen (vaak zelfs zonder het gebruik van conserveringsmiddelen). Sinds kort worden de producten van Schär in een geheel nieuw jasje gestoken. Misschien heb je al wel wat producten met deze nieuwe verpakking gezien in de supermarkt. De meeste producten zijn naast glutenvrij, ook tarwe- en lactosevrij. Daarnaast is een deel dus ook geschikt voor het FODMAP-dieet. Benieuwd welke producten dat zijn? Kijk dan eens hier voor de complete lijst. Deze producten zijn getest door de Monash Universiteit in Australië, de grondlegger van het FODMAP-dieet. En wil je meer weten over het FODMAP-dieet? Vorig jaar schreef ik hierover, ook in samenwerking met Schär, een informatief artikel. Dit artikel kan je hier vinden.

Zoals gezegd heeft Schär al een breed assortiment, zodat je ieder moment glutenvrij kunt genieten, maar er worden ook nog producten aan het al bestaande assortiment toegevoegd. Misschien heb je de Curvies al wel gespot in de supermarkt? Dit nieuwe product is sinds begin augustus te koop.

Benieuwd geworden naar dit nieuwe product en wil je weten hoe je kans kunt maken op een glutenvrij pakketje? Lees dan snel verder!

Om je te laten zien hoe je lekker glutenvrij kunt eten heb ik een eetdagboekje bijgehouden.

Ontbijt 08.45 uur
Mijn dag start ik vandaag met lactosevrije yoghurt, granola en een kop thee. Dit ontbijt eet ik meestal door de week, omdat ik het erg lekker vind maar ook omdat ik het in de ochtend makkelijker vind dan brood. Op mijn website staan een aantal recepten voor granola, zelf had ik vandaag deze variant met o.a. banaan en stukken pure chocolade. Ideaal aan zelf granola maken is dat je die ingrediënten kan toevoegen die jij lekker vindt én je hebt meteen ontbijt voor meerdere dagen. Ook je dag eens beginnen met zelfgemaakte granola? Hier vind je nog meer inspiratie om zelf granola te maken!

Tussendoortje 10.15 uur 
Al even zit ik achter de laptop wat recepten uit te werken, maar ondertussen heb ik wel zin in koffie gekregen. Ik maak voor mijzelf een lekkere lactosevrije cappuccino en daarna eet ik nog 2 mandarijnen.

Lunch 12.30 uur 
Tijd voor de lunch! Meestal eet ik crackers tijdens de lunch, zoals de Knusperbrot Dunkel van Schär. Vandaag beleg ik deze gezonde, luchtige en donkere crackers met lactosevrije hüttenkäse, kiemgroenten en wat peper. Daarbij eet ik nog wat snackworteltjes. Deze crackers zijn niet low FODMAP, maar de Fette Croccanti zijn wel geschikt voor het FODMAP-dieet.

Tussendoortje 14.30 uur 
Na de lunch heb ik boodschappen gedaan. Vandaag heb ik zin in pizza, dus hier heb ik alles voor gehaald. Na het boodschappen doen heb ik zin in een grote mok thee en een snack. Mijn favoriete thee is groene thee met citroen en vanmiddag eet ik daarbij een rijstwafel met pindakaas. Dit is één van mijn favoriete tussendoortjes voor de middag.

Diner 17.30 uur 
Zoals je al hebt kunnen lezen eet ik vanavond pizza en hiervoor gebruik ik de Pizza Base van Schär (ook low FODMAP gecertificeerd). Deze bodem is ideaal om zelf je eigen pizza mee te maken. Mijn favoriete pizza maak je als volgt. Besmeer de pizzabodem met een laagje tomatensaus (op smaak gebracht met wat peper en Provençaalse kruiden) en bestrooi de saus met wat geraspte mozzarella. Snijd een aantal cherrytomaten in plakjes en verdeel deze over de pizza. Bak de pizza 10-15 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden. Haal de pizza als hij klaar is uit de oven en maak hem dan af met wat plakken Parmaham, truffelmayonaise en rucola. Mmm dit is echt mijn favoriete topping voor op een pizza! Voor welke topping ga jij?

Tussendoortje 20.00 uur 
Meestal drink ik ´s avonds om een uur of 8 nog een kopje koffie. Vanavond neem ik er een stukje pure chocolade bij.

Tussendoortje 21.30 uur 
Het is vrijdagavond en ik kijk een film. Daarbij hoort natuurlijk wel iets lekkers! Tijd dus om de Curvies te proberen. De Curvies zijn sinds begin augustus te koop en zijn er in de varianten Original en Paprika. Ik probeer ze vanavond beide en ik vind ze top! De chips is namelijk lekker knapperig en goed van smaak. Ik maakte voor bij de Original variant een lekker dipsausje (mayonaise, kerrie en een klein beetje water). Ook een ideale snack om mee te nemen als je een dagje weggaat, de chips zit namelijk in een handige bus. Heb jij ze al geprobeerd? Let op! De Curvies zijn nog niet getest door de Monash universiteit en dus (nog) niet low FODMAP gecertificeerd.

Ik mag van Schär iemand blij maken met een glutenvrij pakketje!

Wat moet je hiervoor doen:
– Geef bij de reacties hieronder aan dat je meedoet aan de winactie (of via Facebook of Instagram) én vertel wat jouw favoriete Schär product is.
– Volg (indien mogelijk) @gevoeligebuikrecepten en @Schaer.nl op Facebook.
– Volg (indien mogelijk) @gevoelige_buik_recepten en @schaerglutenvrij_nl op Instagram.
– Woensdag 14 oktober maak ik de winnaar bekend!

30 Comments

 1. Oooh ik ben dol op de curvies, maar heb weinig ervaring met hun andere producten nog. Zou graag eens proberen of het wat is, dat scheelt me tijd in de supermarkt voor het glutenvrije schap!

  • gevoelige buik recepten

   De Curvies zijn inderdaad erg lekker! Leuk dat je mee wil doen met de winactie Chantal!

 2. Instagram
  Ik ben echt weg van die afbak broodje uit de diepvries ik merk geen verschil met normale afbak broodjes
  Toch weer een feestje om lekker te lunchen en brood te eten

  • Wat een mooie actie! Ik vind van schar de cacao wafels lekker. De pizza bodem eet ik met regelmaat. Bladerdeeg uit de vriezer. Maria koekjes… ik breid graag mijn ervaring met Schar uit.

  • gevoelige buik recepten

   Ja fijn is dat hè!? Leuk dat je mee wil doen met de winactie Doreen!

  • Wat een leuke actie! Ook interessant om te lezen wat u zoal eet op een dag! Ik gebruik het meeste de luchtige crackers van schär, de pizzabodems en voor mij kunnen de kleine crackertjes niet achterblijven!

 3. Mijn favoriete product van Schär is toch echt wel de focaccia afbakbroodjes. Zo lekker met mozzarella, tomaatjes en basilicum! Op de tweede plaats komen de chocolate chip cookies, die zijn ook zo lekker 😍

  • gevoelige buik recepten

   Mmm ja die focaccia´s zijn inderdaad ook erg lekker! Je naam staat genoteerd Rachel! Volgende week woensdag maak ik de winnaar bekend.

 4. Charlotte Ang

  Ik ben nog Fodmap nieuw en zoekende
  Ik zou graag wat producten uitproberen voordat ik ze zelf aanschaf
  Ik heb beperkt budget dus ben kritische koper
  Jouw recepten zijn een goede hulp
  Dank je!

  • gevoelige buik recepten

   Leuk dat je mee wil doen aan de winactie Charlotte!
   En wat fijn dat je wat aan de recepten hebt.
   Succes met het FODMAP-dieet.

 5. Hoi, wat ik lekker vind van Schar zijn de Dunkel crackers, heerlijk met pindakaas👌Zou graag pakketje willen winnen. Door Hashimoto probeer ik zoveel mogelijk glutenvrij te eten en lactosevrij.

 6. Inge Hoefnagel

  Yes! Ik doe mee! De keizerbroodjes uit de diepvries zijn favoriet😊 Ik bak ze altijd af in de airfryer 🙂

  • gevoelige buik recepten

   Leuk Inge! Ik gebruik zelf ook de airfryer om mijn broodje in af te bakken, ideaal 😉

 7. De choco chip cookies van schär zijn mijn ul-ti-e-me favoriete low fodmap koekjes! Ik ben zo’n zoetekauw en kan hier heeeeerlijk van genieten!

 8. De glutenvrij crackers. Licht gezout en eet ze vaak tussendoor .Ook lekker met wat zalm. Maar ook superhandig om mee te nemen in handige pakjes zo heb ik altijd wat lekkers bijde hand!

 9. Leuk! Ga het dipsausje zeker maken!
  Ik doe mee op fb

  • gevoelige buik recepten

   Wat leuk dat je het dipsausje gaat maken en dat je mee wil doen met de winactie Aniek!

 10. Sanne Jansen

  Wat een leuke actie! Ik ben er pas een aantal maanden achter dat ik coeliakie heb dus voor mij is er een hele nieuwe wereld open gegaan. Nog genoeg producten dus om uit te proberen! Tot nu toe is mijn favoriete schär product de ‘Pain campagnard!’ Echt super lekker brood 😁

  • gevoelige buik recepten

   Dat is nog vrij kort dus, inderdaad dan een hele nieuwe wereld! Je naam staat genoteerd Sanne, volgende week woensdag maak ik de winnaar bekend!

 11. Ik vind de nieuwe paprika Curvies echt heel lekker. Ik miste paprika’s chips heel erg sinds het low fodmap dieet, dus ik ben blij dat Schär nu paprika Curvies heeft! En ze smaken net zoals echte Pringless vind ik. Heerlijk!

  • gevoelige buik recepten

   Fijn Michelle dat je de Paprika Curvies lekker vindt. Zoals je misschien in mijn eetdagboekje hebt gelezen zijn de Curvies (nog) niet low FODMAP gecertificeerd.

 12. Jaaa ik doe mee met deze geweldige actie! Mijn alltime-faves zijn de focaccia afbakbroodjes met rozemarijn. Heerlijk om te beleggen voor de lunch óf toe te voegen bij het avondeten 🥰

 13. Tineleke (@tineleke instagram)

  .
  .
  🌾❤️⭐️Dag Linda! ⭐️❤️🌾!
  .
  En of dit een unieke prijs is! Schär is een topper! Het knäckebrot vind ik heerlijk en jaaaa, de curvies wil ik wel es proeven.. dus..Daarvoor doe ik graag een extra inspanning! Daarom speciaal voor deze smakelijke wedstrijd een klein creatief tekstje om mijn enthousiasme te tonen! Hier zijn we met twee glutenintolerant dus we zijn BLIJ dat jij nu op dat vlak onze bondgenoot kan zijn 🌾Hopelijk vind je mijn glutenvrij gedichtje leuk (nt lachen he) 😅❤️⤵️
  .
  ‘s Avonds na het werk
  voel ik me niet zo sterk 🤦🏼‍♀️
  ‘t Moest allemaal zo rap,
  dus ‘k voel me zo wat slap 🌾
  Dus ‘k wil wat om te eten
  maar wat ‘k dan wil weten💡
  Zitten er geen gluten in?
  Geen tarwe, rogge, spelt:
  dat is wat echt telt ⭕️
  Voor een snackje in ‘n rapje
  wil ik ‘n veilig hapje 😊
  M’n zorgen die verdwijnen,
  en ‘k voel de rust verschijnen 🌸
  Nu voel ‘k me beter in m’n vel
  He avonddip,’k zeg je vaarwel🙅🏼
  #glutenvrij #smullen #buikjerond #heerlijk #coeliakie

 14. gevoelige buik recepten

  Wat leuk dat je zo enthousiast bent! En wat een leuke en creatieve tekst!

 15. Heerlijk allemaal!! Favoriet blijven toch wel de afbakbroodjes omdat deze het meeste lijken op normaal brood! En ik ben dus echt een brood eter😍

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*